- Przedszkole Promujące Zdrowie
- Zdrowe odżywianie to ważne zadanie 2020-2021
NASZE DZIAŁANIA:
- staramy się, aby dieta dzieci była różnorodna i odpowiednio zbilansowana, oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości,
- propagujemy zdrowe odżywianie poprzez wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych, zapoznajemy dzieci z zasadami racjonalnego odżywiania się i zdrową żywnością,
- kształtujemy u dzieci nawyk regularnego picia wody,
- wyrabiamy u dzieci prawidłowe nawyki higieniczne, przypominamy o konieczności przestrzegania podstawowych zasad higieny,
- wdrażamy dzieci do samodzielnego i kulturalnego spożywania posiłków, dzieci uczą się jak należy zachowywać się przy stole, wiedzą jakich zwrotów grzecznościowych używać w trakcie jedzenia oraz jak prawidłowo i w sposób bezpieczny posługiwać się sztućcami (zakupiono podkładki, sztućce, serwetki),
- zachęcamy dzieci do samodzielności związanej z przygotowaniem zdrowych kanapek i przekąsek,
- podczas zajęć tematycznych zapoznajemy dzieci z katalogiem witamin i produktów, w których występują na podstawie pracy z piramidą żywienia,
- organizujemy codzienne zabawy ruchowe oraz ogólnorozwojowe w sali oraz na terenie ogrodu przedszkolnego,
- wspólnie z dziećmi założyliśmy w kącikach przyrody hodowle wybranych roślin (szczypior, rzeżucha, fasola, pietruszka, zioła), które wykorzystaliśmy jako dodatki do naszych posiłków,
- organizujemy różnego rodzaju akcje przedszkolne pod hasłem: „Wiem, co jem” - w trakcie których dzieci samodzielnie przygotowują śniadania z wykorzystaniem zdrowych produktów oraz „Tydzień witaminowy w każdej porze roku” - gdzie dzieci przygotowywały soki owocowe, kanapki i sałatki owocowo – warzywne,
- organizujemy różne wydarzenia oraz dni nietypowe sprzyjające kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i zdrowotnych, możemy tu wyróżnić:
- „Święto warzyw i owoców” (28 październik 2020) – pokonywano w tym dniu uprzedzenia dzieci do warzyw i owoców, poprzez smakowanie owoców egzotycznych, przygotowanie sałatki warzywnej oraz owocowych szaszłyków.
- „Dzień mleka” (11 styczeń 2021) – w tym dniu budowano u dzieci świadomość, że produkty mleczne są doskonałym budulcem bogatym w witaminy i minerały, które zapewniają prawidłowy wzrost ich układu kostnego. Dokonano również degustacji rożnych rodzajów mleka roślinnego.
- „Zdrowy fast food - pizza” (9 luty 2021) – dzieci dowiedziały się, że fast food nie musi być niezdrowy. Wystarczy tylko użyć zdrowych, bogatych w witaminy składników
- „Wapń” (5 marzec 2021) – poprzez klasyfikację różnych produktów spożywczych, dzieci dowiedziały się czego należy się wystrzegać, a czego potrzebują nasze zęby, aby były mocne i zdrowe.
- „Dzień jagodowy” (11 czerwca 2021) – dzieci przygotowywały jogurty, których głównym składnikiem były jagody. Dowiedziały się również, że owoce zarówno świeże, jak i przetworzone mają w sobie wiele zalet.
- „Dzień naleśników/gofrów” (22 czerwca 2021) – dzieci uczestniczyły w przygotowywaniu farszu do naleśników lub gofrów wg własnego pomysłu.
- „Co wiem o zdrowiu” (24 czerwca 2021) – w dwóch najstarszych grupach przeprowadzono quiz wiedzy dotyczący zdrowego odżywiania.
- „Pożegnanie Starszaków” (29 czerwca 2021) – uświadomiono dzieciom i rodzicom, że słodycze mogą być zdrowe. Zaserwowano w tym dniu desery, wykonane przez panie kucharki z pełnowartościowych produktów: miód, ser biały - twaróg, owoce.
Fotorelacja z poszczególnych wydarzeń dostępna w galerii.