×

Wyszukaj w serwisie

×

Zapisz się do Newslettera

NASZE DZIAŁANIA:

  • staramy się, aby dieta dzieci była różnorodna i odpowiednio zbilansowana, oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości,
  • propagujemy zdrowe odżywianie poprzez wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych, zapoznajemy dzieci z zasadami racjonalnego odżywiania się i zdrową żywnością,
  • kształtujemy u dzieci nawyk regularnego picia wody,
  • wyrabiamy u dzieci prawidłowe nawyki higieniczne, przypominamy o konieczności przestrzegania podstawowych zasad higieny,
  • wdrażamy dzieci do samodzielnego i kulturalnego spożywania posiłków, dzieci uczą się jak należy zachowywać się przy stole, wiedzą jakich zwrotów grzecznościowych używać w trakcie jedzenia oraz jak prawidłowo i w sposób bezpieczny posługiwać się sztućcami (zakupiono podkładki, sztućce, serwetki),
  • zachęcamy dzieci do samodzielności związanej z przygotowaniem zdrowych kanapek i przekąsek,
  • podczas zajęć tematycznych zapoznajemy dzieci z katalogiem witamin i produktów, w których występują na podstawie pracy z piramidą żywienia,
  • organizujemy codzienne zabawy ruchowe oraz ogólnorozwojowe w sali oraz na terenie ogrodu przedszkolnego,
  • wspólnie z dziećmi założyliśmy w kącikach przyrody hodowle wybranych roślin (szczypior, rzeżucha, fasola, pietruszka, zioła), które wykorzystaliśmy jako dodatki do naszych posiłków,
  • organizujemy różnego rodzaju akcje przedszkolne pod hasłem: „Wiem, co jem” - w trakcie których dzieci samodzielnie przygotowują śniadania z wykorzystaniem zdrowych produktów oraz „Tydzień witaminowy w każdej porze roku” - gdzie dzieci przygotowywały soki owocowe, kanapki i sałatki owocowo – warzywne,
  • organizujemy różne wydarzenia oraz dni nietypowe sprzyjające kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i zdrowotnych, możemy tu wyróżnić:
  1.  „Święto warzyw i owoców” (28 październik 2020)pokonywano w tym dniu uprzedzenia dzieci do warzyw i owoców, poprzez smakowanie owoców egzotycznych, przygotowanie sałatki warzywnej oraz owocowych szaszłyków.
  2. „Dzień mleka” (11 styczeń 2021) w tym dniu budowano u dzieci świadomość, że produkty mleczne są doskonałym budulcem bogatym w witaminy i minerały, które zapewniają prawidłowy wzrost ich układu kostnego. Dokonano również degustacji rożnych rodzajów mleka roślinnego.
  3. „Zdrowy fast food - pizza” (9 luty 2021)  – dzieci dowiedziały się, że fast food nie musi być niezdrowy. Wystarczy tylko użyć zdrowych, bogatych w witaminy składników
  4. „Wapń” (5 marzec 2021) – poprzez klasyfikację różnych produktów spożywczych, dzieci dowiedziały się czego należy się wystrzegać, a czego potrzebują nasze zęby, aby były mocne i zdrowe.
  5. Dzień jagodowy” (11 czerwca 2021) –  dzieci przygotowywały jogurty, których głównym składnikiem były jagody. Dowiedziały się również, że owoce zarówno świeże, jak i przetworzone mają w sobie wiele zalet.
  6. Dzień naleśników/gofrów” (22 czerwca 2021) – dzieci uczestniczyły w przygotowywaniu farszu do naleśników lub gofrów wg własnego pomysłu.
  7. „Co wiem  o zdrowiu” (24 czerwca 2021) – w dwóch najstarszych grupach przeprowadzono quiz wiedzy dotyczący zdrowego odżywiania.
  8.  „Pożegnanie Starszaków” (29 czerwca 2021) uświadomiono dzieciom i rodzicom, że słodycze mogą być zdrowe. Zaserwowano w tym dniu desery, wykonane przez panie kucharki z pełnowartościowych produktów: miód, ser biały - twaróg, owoce.

Fotorelacja z poszczególnych wydarzeń dostępna w galerii.

 

Podziel się na Facebooku
Polecane

karta dużej rodziny.jpeg
fb fanpage.png
youtube.jpeg
instagram.png